Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lonkai - kastély

A Lonkai-kastélyt 1902 ben Lonkai Ármin építtette, aki 1880-tól a Festetics család feketepusztai birtokát bérelte. Lonkai Ármin az egykor vizállásos területeket lecsapoltatta, okszerű talajműveléssel, gőzeke mélyszántással, folytonos beruházásokkal termékennyé tette, és a bérletet az ország egyik legintenzivebb mintagazdaságává fejlesztette. Lonkai Ármin később maga mellé vette két fiát, Lonkai Zsigmondot és Lonkai Gézát, okleveles gazdákat, akik Lonkai Ármin 1924-ben bekövetkezett halála után még 1938-ig - a családi bérlet lejártáig - Feketepusztán gazdálkodtak.

A Lonkai család 58 éves bérleti időszaka alatt gőzmalom, két mezőgazdasági szeszgyár, templom, kastély, iskola és egy 30 km-es gazdasági vasút épült a térségben.

A Lonkai-kastély 1945 után, az államosítást követően mozi és kultúrház szerepét töltötte be. 1980-as években a Fővárosi Kézműipari Vállalat megvásárolta az enyingi tanácstól. Attól kezdve egészen 2000-ig varroda üzemelt a kastélyban, 2000.-ben a termelés leált, és azóta üresen várja új tulajdonosát.

 

A Google térképen itt!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.